樓主: 毒男善
打印 上一主題 下一主題

求PHY CHEM BIO 溫習方法及取好成績方法

樓主| 毒男善 發表於 | 只看該作者
打機攻略咩-__-

理科 chem我唔知
但係phy bio 一定都係靠清concept
唔係睇住書D字 覺得睇得明就係清左
而係睇返書入面既練習題 做到先叫清左少少
因為理科野最鐘意包裝到你認唔到佢
所以做多D題目先會認得出佢地

當然如果連書入面D字
果D前後 因果關係搞唔明
即刻問老師
delay no more
下,仲洗問?
初中D野當然係背
CHEM 1A 1C書D野大多都係背
嘗試自己搵D 口訣黎幫助自己記
再唔係就操多D練習 操得多就熟題型同記得
bio同chem就幫唔到你
我只讀過physics

phy你一定要盡可能明白哂所有細節 課本內每一句細節都唔好放過
只要你有少少concept錯左  你之後應用起d題目 都會易出錯
同埋做phy計數題目 做完之後 你要諗多d 到底答案同條式有咩關係
例如 起一條式入面  邊樣野同邊樣野成正比/反比  咁樣會清楚好多
平時吾温書~臨急先來温- -"
睇下有冇同學有冇D好的筆記借來COPY...
phy f.3教heat我勁廢 d數唔識計
不過我chem同bio係f.3真係秒殺
chem記頭20個化學元素
bio 考前死背一日
phy 唔識就唔識, 唔好夾硬黎, 下年唔好揀
chem bio 主要背, bio 長題短題answer背
chem 要明concept, 不過f.3 都冇咩concept
得閒鍾意咪drop notes
低form唔係靠背咩= =..
你又唔係考公開試, 無咩針對性既溫書方法喎
初中你都唔掂
高中你死梗
想問你上堂有冇聽書
真係等你今年簡科煩惱:lol:
F3全背無煩惱
F4開始先改變溫書方式
中文教應該不會太難吧...
快速回復 返回頂部 返回列表