打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] 【天龍辯論】結果公佈

關閉 [複製鏈接]
而我認為轉蛋系統不算是天龍沒落的最主要因素,因為有一些的玩家因為要一些的綁元而喺咁買蛋買完...相信就是忍不了手想放但又想抽下,   別的一個因素就是不太可能有一個game令到你玩到死也要玩,也有一些人放ac又放不出而放下個ac想玩番時又忘了ac同pw

評分

參與人數 1樂點 +50 收起 理由
∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復

回復  光云
我回覆個陣都話
你地講既轉蛋所引致出黎既後果
的而且確係令到天龍沒落既其中一個原因

但依家 ...
小小武當 發表於 13-4-2013 12:28

第一

無錯,的確仲有人會買材料整裝,但係試諗諗,係咪個個人都咁有耐性去整呢? 日日整日日整 哂時間之餘 出既6-8星裝又有幾多呢? 令既又有幾多呢? 又出幾多2-5星呢? 與其出2-5, D人不如買345678銀布好過啦,駛咩買材料整? 呢個問題值得研究

第二

你一直重申有副本就吸引玩家, 1年俾盡你咪出得2-4, 係咪真係吸引到呢? 呢個都唔係重點, 問題黎啦, 斷估你唔會覺得D人刷野係為左解悶,吹水,溝女之類掛? 刷副本最重要既目的,都係為左汁包包入面D珍貴野/經姐, 如果12星出黃紙,係咪會有人刷呢? E+既物價大跌, 除左4絕之外, 其他副本所汁既野又值幾多呢?例如 12 魂冰珠,寵裝,有玩既都知幾錢 所以無咩副本係一個因素,但係個人認為副本出既野值幾錢先係一個最重要既因素!

第三

你講到200金有粒4抗石, 無錯呀,係令到生活玩家受惠, 不過你再諗下, 4石平,5,6石咪跟住平,根本就係一個循環,俾你全4又點? 其他人全5 你都無心機玩啦係咪呀?

第四

真丹問題, 真丹令到唔少人認為令game失衡,甚至係令game滅亡既一粒丹, D人無限食, 有錢既咪狂食,無錢既咪1粒都無得食(如生活玩家) 即使你會話,, 生活玩家賺到錢咪食得lo, 但係真丹既價錢,係咪真係令佢地負擔得起呢? 只會令貧富懸殊問題加劇

最後請回應番我上一個帖所指既玩家對元寶既需求大換金比率不斷上升令生活玩家難以生存<----

評分

∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復

神劍  光雲  太長 話癆 扣分  求總結@@
回復

神劍  光雲  太長 話癆 扣分  求總結@@
心隨風去 發表於 13-4-2013 05:04 PM

轉蛋轉盤令到game嘅市價物品不斷下降
雖然說新一批玩家較為著數
但gameone就趕盡原本嘅生活玩家同舊玩家
事關當時普遍人係玩34石
但依加周街都45石或以上
對前期用左好多錢投資嘅玩家唔公平
即使有新副本吸引
但其實唔代表舊玩家會須氣接受
事關換裝上石都需要一筆新資金
何況依加gameone根本唔做野

評分

∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復

我總結下我地反方既原因先,

天龍沒落=無人玩

無人玩=玩家流失+無玩家加入

玩家流失原因:
個GAME熱潮1過D人就走,+上吾更新,D人爆曬頂+好悶玩曬D副本無新野玩,令玩家流失. 吾糸轉蛋

無玩家加入原因:
1.無新人+入糸因為開新AC又追吾到D經,而家天龍吾係有錢就勁,要時間令經,放錢落去不如收AC. 吾糸轉蛋
2.回流玩家對於真單是十分心淡,因為你點都吾會追到,所以令回流玩家望而卻步.

另如有人+入
如何收AC都係1走1入,OR1個人收多個AC,仲小左人玩-.-....吾會多人玩左反而可能小左人玩

所以原因1.糸GAME齡過左2.吾更新3.真單4.以經驗為重
無1個糸轉蛋,就算有都吾糸主要原因,其他原因+埋都大過你個轉蛋影響
只可以講糸其他原因而轉蛋吾糸主要原因

評分

∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復

我總結下我地反方既原因先,

天龍沒落=無人玩

無人玩=玩家流失+無玩家加入

玩家流失原因:
個GAME熱潮1過D ...
tommy369124 發表於 13-4-2013 05:31 PM

天龍走下波的確有其他原因
依個係毫無疑問
但係佢趕走左兩批人
即係生活玩家同舊玩家
你地都識講因為天龍年齡都唔低
正正就係冇左舊兩批人支持
就算有新血加入
你都識講唔會多
所以我覺得就係因為喪出轉蛋
導致物價大亂
跟住就害死兩批人
而其後加上gameone唔更新等因素
所以令天龍不斷下滑

評分

∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復

回復 22# 光云
第1.
我想問3銀布咩價? 100元1粒?
3銀出幾多星? 係唔係一定出78星?
一粒3銀既價夠你買材料整到7隻裝
4567銀布又咩價?
4銀當你200元? 5銀300元? 6銀400元? 7銀500元?
你自己計下幾多金  如果用金可以整到幾多件裝
依家出到34567銀布
已經唔係好似以前咁  一定會出高星令野   好多時用56銀布整裝  係出5星6星 仲要垃圾
7星8星真係好難出  出到都未必係令野
但你收一粒7銀 可能夠你買材料整5-6set裝  1set7隻 都30幾40隻
但你一粒7銀出1件裝 概率你都識計掛?
唔係個個都會學你話一定會收銀布整
好多人寧願用材料整  整多幾次 博佢出高星
我自己一次用過20粒5銀整裝
出過一隻8星  但係垃圾

第2,
一隻online game
副本就係一個比玩依隻game既人互相認識對方既地方
你知唔知有幾多人  識既第一個朋友係因為一齊刷3環?
係副本入面  玩家之間互相互動/合作/聊天  令到玩家之間可以有機會認識對方
刷副本唔吹水  咁同玩自己玩單機有咩分別?
好似刷3環咁
第一環要走橋 隊長會話123走 456留
依d係都係一種互動
好似刷燕咁
逍遙放陷  武當比指示  放/接/停如封
依d係都係一種聊天
好似刷大飄咁
引手要引住隻王  峨嵋要加引手血
依d都係一種合作
正正係因為有副本既存在
令到好多唔識既人可以有機會認識對方
大家一齊刷野 +fd 做朋友  吹水
副本就係一種緊扣住玩家之間關係既橋樑
絕對唔係你話為左執袋
好多未出既副本
對於玩家之間既合作性 互動性係更加高  仲有12人既副本  

第3,
對於一個完全唔買點既生活人
玩天龍一定係有自己既底線
唔會話 上完全4 就上全5
好多生活人
佢都係要求自己10血
夠毒抗 夠冰抗刷野就夠
你話  俾你全4又點? 其他人全5 你都無心機玩啦係咪呀?
你依個林法並唔係從生活人既角度去林
你會入點個d就梗係覺得唔甘心啦
我有入點 你有入點
點解我以前用1千蚊上全4  你依家用500蚊上全4
但生活人 唔入點既玩家
對於依個情況  佢地又唔會咁大反應
我識幾個生活人
佢地都係話 佢地咪用錢上石囉
我種到田 賣到既 慢慢上都夠玩啦
依d先係生活人既心境/心態

第4,
你有無代入過生活人既林法?
真係做生活人個d
有幾多真係渴望食真丹?  或者無左真丹唔得?
你講既野
都係從一個會入點既玩家角度出法
好多真係做生活人個d
用一句說話形容
就係類似 閒雲野鶴  自得其樂咁
佢地好少會理你所指個d野
都係日日種田個d
我識幾個真係做生活人既玩家
佢地真係咁林 唔係我老吹
你想知我game比名你都得

最後請回應番我上一個帖所指既”玩家對元寶既需求大換金比率不斷上升令生活玩家難以生存”
對於你依個睇法 我只可以講
天龍入面都係好似一個小型既經濟社會咁
物價有上升下跌都係一個正常既現象
好似現實咁
好好多租約完左既商鋪
人地業主都要加租啦
佢地都會話  係阿 生意難做 唯有賺少d啦
你又唔林下  當年防裝出高星個陣
10種炒到咩價? 個陣生活人都發到豬頭咁
每樣野都係有周期  依樣係無可避面
無話生存唔到  但一定比之前辛苦囉
以前一個月搵既 可能依家要2個月搵囉

以上既回答同題目係無關
我廢事你話我回避你問題 所以照回
多多指教

評分

∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復

回復  光云
第1.
我想問3銀布咩價? 100元1粒?
3銀出幾多星? 係唔係一定出78星?
一粒3銀既價夠你買材料整到 ...
小小武當 發表於 13-4-2013 07:56 PM

有一點我唔係好明
你指天龍就好似一個濃縮小社會咁
但係正常市價已經比gameone一鋪整殘晒
雖然對你地有好處
可惜坦白講好多舊野個價都已經冇得再升
只有不斷咁降
姐係話啲生活人需要打量減小
另外有冇諗過一早入好晒裝34石玩家嘅感受?
依加已經變相要我地批舊玩家要強制遷就gameone
但希望你唔好同我講可以入game吹下水呀打下副本呀等說話!!
如果要吹水點解我唔上nakuz或者facebook等社交網站?
你要幾多friend都有~
除非你話自己冇朋友
得天龍有...
咁我冇no comment
至於打副本你見到通街都45石或以上
人地啲HP等能力高你咁多
完全係與基本實力脫節
難聽啲真係冇人睇起你
咁頌有咩好玩?
咁我不如玩PC

評分

∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復

見到武當仔同心翼仔喺度互相擦槍走火
十分精彩萬分!
各有各道理,忍唔住全部都支持
所以我中立
回復

回復 28# 呀楊
我個句野係回應番  玩家對元寶既需求大換金比率不斷上升令生活玩家難以生存
我指話  現實社會都存在需求與供給依個問題  
咁天龍世界既經濟就好似係現實社會既縮少版咁
我只係針對  金換元  依一點黎講   
我無否認  好多野已經失衡
我都有指出  依家做生活人係比之前更艱難

但其實有一點 唔知你同唔同意
唔好講天龍
依個世界咩都會變
時代係會進步
我好耐之前都舉過一個例子
新季買杉 一開個陣1千蚊
咁你中意 你買左
過左1個月  佢會-價 或姐有折
500蚊!!   咁你係咪覺得好唔抵?
點解我唔等多1個月平一半先買?
但你唔好唔記得  你比人地着件杉早1個月
你比人地早左享受左依樣野 所以比多左錢
依d係要計嫁喎
當年  34石人已經可以講係一方霸主   5石人直頭係大神 火谷睇埸 威威威咁
好多無石既人見到34石人都會話 嘩 好勁阿  刷副本好大力
你比人早上石 早享受到風光 享受到人地羨慕  依d都要計

我當年都係係元寶店合4藍寶 2100元 上石==
我絕對有權講  我都覺得好唔抵 好唔甘心
但我中意天龍  所以我去適應佢既轉變

每個人既觀點同角度都唔同
其實林深一層 你覺得好岩  我都係係道強制遷就gameone
但我中意天龍 所以我肯因應佢既情況去調節我自己既心態
好多野無錯與對  生活夠辛苦
又要番學 又要搵食  但人都係要生存

我講既野岩唔岩聽都好  只係理性討論  並無惡意

評分

∼香B∼ + 50

查看全部評分

回復