查看: 20221|回復: 37
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手作-double o

今次整左2個星期(其實只係幾日,只係由整到完成),好多謝版主答我問題..我先搞點隻紅色,但都好深- -.

好啦!去圖..但都希望俾俾意見..

評分

參與人數 1樂點 +6 收起 理由
[H]江.云∼ + 6 原創內容

查看全部評分

回復

第2部double 0@@?
頭部隻黃色好似帶點綠..
第2張.腳部隻紅色表面係唔係有d凹凸..?
有小小位出左界
下次上埋線就更好..

覺得整得唔錯

評分

參與人數 1樂點 0 收起 理由
[H]江.云∼ 0 sorry

查看全部評分

回復 支持 反對

唔好多謝我==
hyuuga同[H]小矮人~~ 既模型智識比我好 好多

有問題大家多d交流吧
回復 支持 反對

原帖由 [H]小矮人~~ 於 9-12-2008 19:35 發表
第2部double 0@@?
頭部隻黃色好似帶點綠..
第2張.腳部隻紅色表面係唔係有d凹凸..?
有小小位出左界
下次上埋線就更好..

覺得整得唔錯

同一部黎..塋光黃!..試過上黃色同金色都唔令,之後上左塋光黃.紅色果個應該係我再補油出左小小問題..但近睇唔覺..小小位出界?,邊到.?我睇唔

到..我都想上線..黑色岩岩好冇墨..得綠色有..所以太陽爐上左線色..

原帖由 [H]江.云∼ 於 9-12-2008 19:38 發表
唔好多謝我==

有問題大家多d交流吧

我都只係新手,要多d學習

回復 支持 反對

原帖由 [H]江.云∼ 於 9-12-2008 19:38 發表
唔好多謝我==

有問題大家多d交流吧

版主謙姐!

黃色可以試下溝D橙色,噴既話甚至可以先噴橙再噴黃。
想以一種色入哂所有墨線既話,用深灰較好。
有時用D無La更既色黎入墨線較果意外地特出,不過失敗既話. . . 我唔負責。
回復 支持 反對

原帖由 hyuuga 於 10-12-2008 10:33 發表

版主謙姐!

有時用D無La更既色黎入墨線較果意外地特出,不過失敗既話. . . 我唔負責。

上次去朋友到,佢畫線到到出界,但擦膠都整唔走...佢用開油水整走左既同時底油都係咁整走左.到我走佢都未搞好
回復 支持 反對

原帖由 hyuuga 於 10-12-2008 10:33 發表

版主謙姐!

點解有時我係 成品上面墨線,有d好會 整唔乾淨 黑左少少
回復 支持 反對

原帖由 *小霖* 於 9-12-2008 19:40 發表

同一部黎..塋光黃!..試過上黃色同金色都唔令,之後上左塋光黃.紅色果個應該係我再補油出左小小問題..但近睇唔覺..小小位出界?,邊到.?我睇唔

到..我都想上線..黑色岩岩好冇墨..得綠色有..所以太陽爐上左線色..
...

太陽爐綠色位
頭部天線位<唔知有冇睇錯>
黃色遮蓋力唔高..
試試hyuuga兄的方法

or用筆塗

原帖由 *小霖* 於 10-12-2008 16:20 發表

上次去朋友到,佢畫線到到出界,但擦膠都整唔走...佢用開油水整走左既同時底油都係咁整走左.到我走佢都未搞好

要注意溶劑ge性質
用同底油同一性質ge溶劑會抹走底層ge油

原帖由 [H]江.云∼ 於 10-12-2008 18:36 發表

試試係表面噴一層光油..

同埋係唔係加錯左分- -?

回復 支持 反對

原帖由 [H]小矮人~~ 於 10-12-2008 19:15 發表

太陽爐綠色位
頭部天線位
黃色遮蓋力唔高..
試試hyuuga兄的方法

or用筆塗

要注意溶劑ge性質
用同底油同一性質ge溶劑會抹走底層ge油

試試係表面噴一層光油..

同埋係唔係加錯左分- -?

o,星期六上多次先.
回復 支持 反對

原帖由 *小霖* 於 10-12-2008 16:20 發表

用擦膠既話,應該係用Gundam marker既墨線筆吧?
對已經上左色既模型係唔可以用擦膠擦的。
正如小矮人兄所講,要留意稀釋劑同油既屬性。
我諗樓主你位朋友洗晒D油黎過好過喇!

原帖由 [H]江.云∼ 於 10-12-2008 18:36 發表

係無上色既成品到入墨線不過整唔乾淨,好可能係因為果個位係剪口位。
因為剪完之後果個位睇落平晒,不過其實有D凹凹凸凸,D色入左哩D位就整唔走。
除左小矮人所講咁噴層光油之外,可以先用沙紙打磨,咁個位就唔會整唔乾淨。
如果係唔上色,驚磨完之後唔同色既話,咁只要用水沙紙加水磨就唔會變色。
回復 支持 反對