打印 上一主題 下一主題
收起左側

相機/攝影器材討論

關閉 [複製鏈接]
原帖由 [S]martin_chan 於 17-12-2007 19:40 發表

點會冇呢
好似打機手制禁
愈撞得多,就會愈鬆,鬆到禁上下就會......
有一次行山打蝶比d青苔陰到
支50-200個姐光罩撞到個地下
已經令到支鏡hang hang地
最後用左3000去修理
又多左個人用om了~

安慰自己係elastic collision(怎可能-_-) , 希望無咩事=V=
不過支鏡轉得多都好似有少少鬆 ...

(其實我係側邊唔小心撞左一撞-__-或者我太杞人憂天了 ...)

回復 支持 反對

嗯 , 可能真係轉得太快=__=

轉得慢少少 , 感覺上緊左 ~
回復 支持 反對

原帖由 [H]gta9982 於 19-12-2007 11:44 發表

講多d....
資金有1200蚊左右

HKD$1280

Nikon Coolpix L14

---------------------------------------------------

感覺與實際上 , E-510都是沒事的-3-
(I believe)
回復 支持 反對

原帖由 §SpyShadow 於 22-12-2007 13:56 發表

sony的機買隻部就好了

http://www.dcfever.com/cameras/specification.php?CameraID=604

驟眼看 , 這機即使到現在 , 規格也頗可觀
回復 支持 反對

我無記錯的話 , 而家既FF DSLR大慨只得Kodak DSC-14n , Canon 5D , 1Ds mARK II ,
1Ds mARK III 同埋Nikon既D3 , 今年Sony都會出部FF DSLR

至於APS-C係咪1.6x , 我記得之前睇過篇文章
APS-C sensor係有唔同size , 大約個Focal Length Multiplier(焦距轉換率)係1.5-1.7
而且有APS-H , FLM係1.3

當然 , 可以自己計到係x幾多 , 不過唔係咁執著既朋友當1.5/1.6都ok
現在還有4/3 system , 主力係olympus , 個FLM係2
咁一支14-42mm既鏡頭換番做35mm的話就會係28-84mm
個sensor雖然係細d , 但係便攜性就會好好多 , 而且相片質素也不俗

原帖由 benson1993 於 17-1-2008 23:06 發表
人像鏡一小問~
點解人像鏡85mm f1.4, 1.8 咁貴?
而50mm f1.4, 1.8 平過85mm咁多
點解個攝影師唔可以行前行後少少
而就返個model呢?

這個 , 最大可能是鏡頭用料問題
其次 , tele鏡 + 大焦距造價較高昂
還有 , 副廠鏡大多比原廠鏡便宜

題外話 ,
變焦鏡正常來說係會平過焦鏡 (唔該哂martin兄=])
可變光圈正常來說係會平過恆定光圈
最大光圈較細正常來說會平過最大光圈較大(eg : 1.4貴過2.0)

如有錯誤 , 請指正

ref : http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/Camera_System/sensor_sizes_01.htm

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
§SpyShadow + 3 內容精彩

查看全部評分

回復 支持 反對