查看: 3487|回復: 45
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 解構一啲鮮為人知既台仔語

1. 阿災 = 知道
2. 78 = 機掰(想讀就用普通話讀"之賣") 解女性果度 用作"他媽的"既意思(唔好扣我分)

3. 拍謝(歹勢) = 不好意思[By 立川]

4. a(係個名入面) = 的 台灣兄弟同我講:的的意思 我:  (例子夾埋下面果個一齊講)

5.  i  =  愛 例子: 罪i籃板a小凱 [佢個名姐係"最愛籃板的小凱"]
                         ↑最
6. 機車 = 莫名奇妙/你很奇怪耶
[機車原本是指女性生殖器 對女性有點不尊重 以前就是用這個在罵人的]  [By Sam仔]

7. 破麻 = 用係女人身上~指臭x <----估到啦[By MyLam]

8. 俗辣 = 係好傷害性既罵人用 即是港人既 7同6 恨樣之類[By MyLam]

9. 嘿啾 = 交配[By MyLam]

10. 俗辣 = 無膽(卒仔)[By 立川]

11. 粉 = 幾/很/蠻[By redruby]

12. 扯 = 奇怪[By 榮少Ken]

13. 北逼 = 嫩逼 = Baby = 話你廢

14. 殺小 = 乜Q啊[By redruby]

最後再送上月舞既拼音表[By 月舞]
聲母 (CONSONANT)

ㄅ ㄆ ㄇ ㄈ ㄉ ㄊ ㄋ ㄌ ㄍ ㄎ ㄏ ㄐ ㄑ ㄒ ㄓ  ㄔ  ㄕ ㄖ ㄗ ㄘ ㄙ

玻 坡 摸 佛 得 特 訥 勒 哥 科 喝 基 欺 希  知  蚩  詩 日 資 雌 思

韻母 (VOWEL)

ㄚ ㄛ ㄜ  ㄝ  ㄞ ㄟ  ㄠ  ㄡ ㄢ  ㄣ  ㄤ  ㄥ  ㄦ

啊 喔 鵝 (耶) 哀 紏  熬  歐 安  恩  昂   (亨) 兒

ㄧ    ㄧㄚ   ㄧㄛ   ㄧㄝ   ㄧㄠ   ㄧㄡ   ㄧㄢ   ㄧㄣ   ㄧㄤ  ㄧㄥ

衣     呀      唷      耶      腰      憂      煙      因      央     英

ㄨ    ㄨㄚ  ㄨㄛ  ㄨㄞ   ㄨㄟ   ㄨㄢ   ㄨㄣ   ㄨㄤ  ㄨㄥ

屋     蛙    窩     歪      威      彎     溫       汪     翁

(如果再記得仲有既就再加><)

回復

我想問@@"
機車呢=-=
回復 支持 反對

頭像被屏蔽
回復 支持 反對

原帖由 月x舞x 於 5-1-2008 06:10 PM 發表
我想問@@"
機車呢=-=

機車姐係我地講既跑步機
姐係lag到爆 一禁d/s就不斷係度原地跑
回復 支持 反對

wow..你唔講我真係唔知...:handshake
回復 支持 反對

原帖由 →茶牙← 於 5-1-2008 18:37 發表

機車姐係我地講既跑步機
姐係lag到爆 一禁d/s就不斷係度原地跑

我唔敢話你錯..因為唔知有無咁既解釋..

但我知既唔係咁解
回復 支持 反對

機車 唔係 解  9屎 or 臭西 咩  

ps:  "賤"
回復 支持 反對

下 =`=

機車 唔係解 "扯"  "咁都得" 咩
回復 支持 反對

原帖由 SEXMyself 於 5-1-2008 18:45 發表
機車 唔係 解  9屎 or 臭西 咩  

ps:  "賤"

正常解 電單車

鬧人解 雞掰

我所知既解釋就係咁....

想知清楚d既自已上yahoo搵
回復 支持 反對

wa~~
死火勒...解錯添><(我個機車解法係我自己諗既)
回復 支持 反對