查看: 19112|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[任務] 怎樣能快點速刷?

關閉 [複製鏈接]
怎樣能快點速刷?
回復

打到boss個關
見到佢個名冇任個圖就走埸
回復 支持 反對

打低過你角10lv以上既任
回復 支持 反對

首先考慮等級問題,
選出等級與相關地圖相差最大的幾個角色
從這幾角色考慮其攻擊力,移動能力(跳關),連技,回魔速率,以及攻擊範圍。
考慮其技能的攻擊力,次數(對於某D怪識閃尼閃去,猶其重要),時間長短(長短各有好處,但一般來說短技會較佳),以及攻擊範圍(一技數屍)。

若等級相差十分大,AP角一般比MP角是優性的。

記下每關怪物位置,訂下最佳打怪路線(清怪完畢後很快便到達轉點)。

理解關卡怪物特性,有些會看見你便跑,有些會追著你來跑,從而考慮擊殺怪物次序。

也因此考慮出哪些技,從哪裡出可以一次過擊殺最多的怪物。

祈禱全是沒有能力加成的怪物。

若是打困難/王者可考慮不要使用小樂(畢竟弓防終有幾只),當然你可以秒殺弓防怪就無所謂啦。

從自己角色能力/怪物能力,跳關考慮選擇的線路(例如淪陷同傑尼亞第一關)。

考慮怪物能力,和出技方向。(例如淪陷隻巨神兵大多一開始便龍捲風,可考慮在這個時刻在其後面放3技,獲得最大傷害)

E幾排興打淪陷,我自己用路帕上SS裝(但其實得8千1攻)打左手邊,技能如下(其實我打咩場都係用E幾招)

冰雪姬,係佢後面用重生之憫,都扣返2/3血,好彩爆擊就秒殺,跳關唔洗借水枉都可以照跳到,boss關,開始從下用鬼泣偷襲,好彩爆擊/介指就秒到,就算秒唔到加多下1技就秒殺。

當然我唔係D咩專家,我只係提供下我打嘅方法,應該仲有好大進步空間。

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
小雪冰 + 5 熱心幫助

查看全部評分

回復 支持 反對

首先考慮等級問題,
選出等級與相關地圖相差最大的幾個角色
從這幾角色考慮其攻擊力,移動能力(跳關),連技 ...
m88 發表於 11-7-2012 06:11

咁你一場要打幾耐?
回復 支持 反對

咁你一場要打幾耐?
clarence2468 發表於 11-7-2012 14:32

唔算快,只係02:3X :(
回復 支持 反對

唔算快,只係02:3X
m88 發表於 11-7-2012 09:14

點解唔試下行右邊
首先打冰雪姬佢成日閃
唔易打
跳果部份又麻煩
而打好野人一野就秒到
跳又易跳
回復 支持 反對

點解唔試下行右邊
首先打冰雪姬佢成日閃
唔易打
跳果部份又麻煩
而打好野人一野就秒到
跳又易跳 ...
clarence2468 發表於 11-7-2012 18:21

我第一次玩都好似你咁諗,由於隻野人族長唔識閃基本就咁2/3技都秒到(雖然我玩路帕都無點用過2技),但係效果唔係太理想。

但問題族長之前個關班哈比人太煩,個關場算大(對比係左面尼講),如果一失手,班哈比就周街走。

而族長個關,一招3技都秒到大部份怪,個關都OK嘅。

但族長後面個關都OK煩,應該有個層,需要兩段跳先可以直接跳上去,正常角色需要行一段路先再跳到上去,都係個句,一失手班哈比又周街走。

跳關方面唔知係唔係我見識唔夠,我係跳到場中間,等水柱升上去轉點,去到左上角,再跑去右手邊。

但左手邊,只係一開始,跳過4個_街位,再跳上去,上上上上上,就OK。基本上最難跳都只係兩個水柱個位,不過升到75lv嘅路帕應該有能力就咁跳過去。

右手面跳關用大跳之類技術衝過去,應該會快過左面跳關,但問題係唔係真係個個識呢?基本上左面只係禁右右已經OK。

不過右手面一出boss關就係隻boss下面,放技應該係快D。

----

我試下再打多次右面,不過唔知做咩過左6點就係咁斷線 囧rz
回復 支持 反對

回復 8# m88
咁慘 係咁斷線
我表示我一直冇斷過線...
我諗係你網絡問題了 唔關ser事的

何解唔搵人同你一齊打
搵隻魔都唔錯架:handshake
清哈比的話好快搞惦的了
回復 支持 反對

回復  m88
咁慘 係咁斷線
我表示我一直冇斷過線...
我諗係你網絡問題了 唔關ser事的

何解唔搵人同你一齊 ...
小雪冰 發表於 11-7-2012 20:09

我知,係有線問題,平時上網問題。

同人打要load呀,一個人打load快D,同埋好難話佢清左邊,我清右邊之如此類咁,當然你話魔就咁停係到草3技都ok嘅,但頂多有幾關唔洗打。

跳關右邊的確易同快好多,上層3下貼地已經到轉點。事實上我已經努力記住D怪係邊,但問題真係好易失水,暫時打左3場都用左3分幾鍾(囧rz),試試下斷埋線。
回復 支持 反對